“Den store udskiftning”

Udtrykket stammer fra bogen, Le Grand Remplacement, skrevet i 2011 af den franske konspirationsteoretiske forfatter Renaud Camus, som forudser, at den “hvide race/kultur” snart vil være udskiftet og i mindretal pga. af indvandring.

Opfattelsen hviler på et “white-supremacy”-grundlag. Der er selvfølgelig ikke videnskabeligt belæg for “den store udskiftning”, og der er heller ikke videnskabeligt belæg for raceteorier, hvorfor der ofte argumenteres med kultur og værdier.

Alle mennesker er mennesker – sort og hvid er kun kontraster: Demonstration i Fællesinitiativet mod Racisme og Diskrimination i Ålborg 16 marts

Tidligere blev begrebet kun brugt af den yderste højrefløj og fascisterne. Men i dag benyttes det langt bredere. Fra det “pæne” og parlamentariske nationalkonservative højre, som for eksempel Pia Kjærsgaard fra Dansk Folkeparti, til den rabiate højrefløj/fascister som Stram Kurs og Generation Identitær.

Således også i resten af verden, hvor det yderste højre/fascisterne er valgt ind i parlamenterne eller sidder i regering: Heinz-Christian Strache, tidligere FPÖ leder og medlem af den blå-sorte regering i Østrig; Marine Le Pen, leder af Rassemblement Nationale i Frankrig og medlem af den franske nationalforsamling; Ungarns statsminister Victor Orbán; Italiens tidligere indenrigsminister Salvini fra Lega; og lederen af Alternative für Deutschland (AfD), Alexander Grauland – alle refererer de til begrebet “den Store Udskiftning” på forskellig vis.

Heinz-Christian Strache fra Østrigs højreradikale parti FPÖ blev fældet efter en korruptionsskandale
Marine Le Pen leder af Rassemblement National, “National Samling”
Valget af Trump i USA har styrket højreradikale som Viktor Orbán fra Ungarn

“Den store udskiftning” er også et helt centralt motiv for fascistiske terrorhandlinger som Anders Breiviks massemord på Utøya i Norge i 2011, Alt-right bevægelsens march og James Alex Fields drab i Charlottesville, USA i 2017, Robert Bowers massedrab i synagogen i Pittsburgh i 2018, Brenton Tarrants massemord i Christchurch, Patrick Crusius, som dræbte 22 i El Paso, USA og terrorangrebet på al-Noor Moskeen i Bærum ved Oslo, hvor gerningsmanden forinden havde dræbt sin adoptivsøster.

Ovenstående terrorhandlinger vækker afsky og indbyder ikke til sympati. Mange fristes til at forstå dem som “en gal mands værk”. Men intet er mere forkert. Disse terrorhandlinger er politisk motiveret og nøje planlagt og iscenesat. Manifester er udsendt og handlingen endog filmet for at bringe budskabet ud til flest mulige.

Islamofobien har bidt sig fast

Med terrorangrebet på World Trade Center i 2001 tog hetzen mod muslimer fart og har været konstant lige siden. Islamofobien bidrog til at retfærdiggøre krigene mod Afghanistan og Irak, selvom de blev en fiasko.

Nej til islamofobi – Stand Up To Racism i Storbritannien i demonstration

Islamofobien har tjent flere formål. Først og fremmest har den gjort alle muslimer til syndebukke. Dernæst har den afledt opmærksomheden fra fx stigende ulighed og fattigdom skabt af den økonomiske krise, og endelig har den skabt unødig frygt og splittelse mellem mennesker. Så efter mere end 15 års islamofobi, kan teorien om den store udskiftning vinde genklang og fortsætte med det næsten 10 år efter sin udgivelse. Le Grand Remplacement står ikke alene. En lang række nye bøger med samme tema er udkommet den sidste tid.

Racismen er normaliseret og diskriminationen sat i system

Da Venstre med Anders Fogh vandt valget i 2001, gjorde han samtidig Dansk Folkeparti til en solid støtte til sin regerings angreb på velfærden og krigseventyr i Afghanistan og Irak. Det gav Dansk Folkepartis racisme og islamofobi rigtig meget plads i debatten, og udlændingestramninger var hvert år prisen for at stemme for Finansloven. Dansk Folkeparti blev stuerene og hele det politiske klima rykkede til højre. Ghettoloven og paradigmeskiftet blev Dansk Folkepartis sidste aftryk og et absolut lavpunkt for solidariteten og menneskerettighederne i dette land.

Både paradigmeskiftet og ghettoloven overlevede regeringsskiftet med meget få modifikationer, selvom vi har en Socialdemokratisk ledet regering støttet af Radikale, SF og Enhedslisten. Det samme billede gælder i resten af Europa.

Ord har konsekvenser – men fascisterne kan stoppes

Det nationalkonservative politiske klima, racisme og islamofobi har gødet jorden for den yderste højrefløj og fascismen. Trumps valg til præsident i USA markerer et tydeligt skift og fremgang for det yderste højre og fascismen overalt i verden.

Men fascismen er ikke uundgåelig. Den kan stoppes.

Det bedste aktuelle eksempel er, at Gyldent Daggry i Grækenland, som strøg ind i det græske parlament og EU-parlament med 7% af stemmerne i 2012 og 2014, nu er ude af parlamentet, færdige og lederne fængslet. Det er takket være den græske antifascistiske bevægelse, KEERFA, som med opbakning fra fagforeningerne, minoriteterne, og venstrefløjen fra starten har stemplet Gylden Daggry som fascister og markeret dem på gaden.

I Grækenland bekæmpede KEERFA med succes fascismen i form af “Gyldent Daggry”

Det lykkedes også Stand Up To Racism og Unite Against Fascism i England gennem en massiv kampagne at forhindre fascisten Tommy Robinson i at blive valgt til Europa-parlamentet, igen ved at forklare hvorfor han er fascist og møde op hver gang, han forsøgte at føre sig frem i offentligheden.

Unite Against Fascism i Storbritannien har med succes bekæmpet fascisten Tommy Robinson

Det østrigske FPÖ er et højreradikalt parti med en fascistisk fraktion, som har siddet i regering indtil for nylig. De har forsøgt at sløre deres fascistiske fortid og aktuelle strategi, men er blevet afsløret bl.a. for deres tætte forbindelse med Generation Identitær.

Aufstehen gegen Rassismus i demonstration i Berlin i 2017

AfD i Tyskland rummer en stærk fascistisk fraktion, hvilket de også forsøger at nedtone under dække af deres parlamentariske repræsentation. Derfor går Aufstehen gegen Rassismus direkte ud og siger til folk, at hvis de stemmer AfD, stemmer de på nazister.

Björn Höcke leder AfD’s fascistiske fløj “Der Flügel”. Her taler han på fascisternes årlige Kyffhäuser-træf. – Björn Höcke er medlem af delstaten Thüringens parlament

I Danmark er den yderste højrefløj/fascisterne ikke særlig stærke, men de er en del af den internationale organisering på på den yderste højrefløj, og nogle af dem har tilknytning til Nye Borgerlige. Det vil være en fejl at undervurdere Stram Kurs, som jo fik mange stemmer til folketingsvalget. Stram Kurs skal mødes med bred modstand, når de fører sig frem og spreder deres racistiske had overfor etniske minoriteter.

Demonstration i januar 2018 med 15.000 deltagere i Wien mod FPÖ’s daværende deltagelse i regeringen. IS’ østrigske søsterorganisation Linkswende deltog: “Lad ikke nazister regere, og (tillad dem) aldrig at marchere frem” – “Muslimer og flygtninge er velkomne!” – “F#ck Strache”

Abonnér på Internationale Socialisters nyhedsbrev og hør mere om aktiviteter til gavn for flygtninge, indvandrere og for et humanistisk samfund!