International konference mod racisme og fascisme

Omkring tusind mennesker fra store dele af Europa mødtes i London den 19. – 20. oktober til en konference om, hvordan vi bekæmper racisme og fascisme.

En lang række talere, heriblandt Labour-partiets Diane Abbott (som forhåbentlig bliver Englands næste indenrigsminister efter valget den 12. december), talte om den voksende racisme, islamofobi og faren for fascismen. Der var også en række taler fra fremstående fagforeningsfolk og lokale aktivister.

Fælles for dem alle var et brændende ønske om at organisere og mobilisere antiracister i Europa og verden for at holde racisterne og fascisterne uden for indflydelse. Racisme, islamofobi og antisemitisme er desværre stigende overalt. En af konsekvenserne har været en markant stigning i hadforbrydelser i Europa. Selvom eksemplerne på, hvordan det yderste højre har fået mere selvtillid i Europa var skræmmende, gav talerne også håb og inspiration til, hvordan historien kan vendes.

I Grækenland er det lykkedes den antifascistiske bevægelse ΚΕΕΡΦΑ KEERFA at få fængslet lederne af “Gyldent Daggry”. – Her ses en KEERFA-demonstration, hvor etniske grækere går sammen med flygtninge og indvandrere

Der var de gode eksempler fra blandt andet Grækenland, hvor det gennem en aktiv antiracistisk bevægelse er lykkedes at smadre det nynazistiske Gyldent Daggry, og der var jubel over, hvordan en konsekvent og mobiliserende indsats i Nordengland havde sikret nazisten Tommy Robinson et svidende nederlag til det seneste EU-parlamentsvalg.

“Stand Up To Racism” demonstrerer imod fascisten Tommy Robinson

Der var dog også skarpe påmindelser om, at fascisterne ikke ligger på den lade side og er bedre organiseret. I Tyskland tiltrækker AfD stadig mange vælgere trods store mod-demonstrationer. Andre steder i Europa og Amerika sidder de racistiske højre-nationale så som Storbritanniens premierminister Boris Johnson, Brasiliens præsident Bolsonaro og samt Trump i USA stadig på magten. I de seneste terrorhandlinger mod moskeer og synagoger har terroristerne tydeligvis været inspireret af nazistiske kræfter.

I Norge var fascisten Philip Manshaus’ angreb 10. august mod moskeen Al-Noor Islamisk Center i Bærum ved Oslo inspireret af angrebet den 15. marts i Christchurch i New Zealand, hvor sidstnævnte resulterede i 51 dræbte og 49 sårede

Flere talere mindede deltagerne om, at racisme kommer fra oven. Det er et redskab, som regeringer og magthavere kan bruge, for at aflede folks opmærksomhed fra, hvordan deres politik og handlinger fører til mere ulighed i verden. Men talerne var også enige om, at historien kan vendes. De kræfter, som prøver at splitte os mod hinanden – sort mod hvid, muslim mod ikke-muslim, kvinde mod mand – skal ikke få held til det. Det betyder, at vi skal finde sammen på tværs af etnicitet, nationalitet, køn og religion og sige fra over for racisme, hvor vi møder den, og udpege de folk, som er racister, fascister og nazister, når vi ser dem

Erfaringer fra mange lande

I en række parallelle sessioner diskuterede deltagerne forskellige vinkler på racismen: Hvordan bygger vi solidaritet med asylansøgere? Hvordan kan vi bekæmpe racisme i vores skoler og på arbejdspladser? Kan antiracistisk musik og kunst bane vejen for et nyt lag af unge aktive antiracister? De mange gode eksempler på, hvordan kampagner har været effektive, gav inspiration til, hvordan vi kan handle lokalt.

Dag 2 på konferencen samlede de internationale delegerede til erfaringsudveksling og for at koordinere den internationale indsats. Der var deltagere fra England, Grækenland, Italien, Norge, Ukraine, Tyskland, Holland, Polen, Spanien, USA og Danmark.

Deltagerne blev enige om at mobilisere til demonstrationer i alle lande på FN-dagen mod racisme den 21. marts 2020 i samarbejde med det internationale netværk #WorldAgainstRacism.

I marts 2019 var der demonstrationer i 60 byer i verden koordineret gennem #WorldAgainstRacism. Til næste år arbejder netværket på, at der skal være både større og flere demonstrationer mod racisme og fascisme i hele verden. I Danmark er netværket repræsenteret af Fællesinitiativet mod Racisme og Diskrimination. Fællesinitiativet organiserede i 2019 demonstrationer i flere af Danmarks større byer. I 2020 arbejdes der på at organisere endnu større demonstrationer og arrangementer i flere byer.

Den racistiske britiske premierminister Boris Johnson ses på plakaten “Trump & the racist right”