Af Jens Riis Bojsen
I slutningen af maj raslede Kina med sablen under handelskrigen med USA – lige efter Trumps angreb på Huawei – og truede med at skære ned på eksporten af de såkaldte “sjældne jordarter”, 17 grundstoffer, som i de sidste 35 år har fået overvældende betydning for militær elektronik som f.eks. styrings- og navigations-systemer for raketter og satelliter, atomubåde af Virginia-klassen, de nye F-35 kampfly (som bl.a. Danmark har bestilt), lasere til at bekæmpe fjendtlige satellitter i rummet – og utallige andre state-of-the-art militære systemer. Uden de “sjældne jordarter” ville alle disse teknologisk set være bombet årtier tilbage …
Samtidig har de “sjældne jordarter” også en meget stor civil betydning for smartphones og elektronik – og det kan ramme USA’s mest profitable virksomheder som Apple på pengepungen, hvis Kina skærer ned på eksporten af de “sjældne jordarter”.
Reuters: “U.S. military firms likely to face China rare earth restrictions” https://www.reuters.com/article/us-china-rareearths/u-s-military-firms-likely-to-face-china-rare-earth-restrictions-global-times-idUSKCN1TI07S
I begyndelsen af juni sagde USA’s handelsminister Wilbur Ross, at der er 35 grundstoffer, som USA anser for at være af strategisk betydning for den økonomiske og nationale sikkerhed: Uran, titanium, molybdæn, wolfram … – og så de 17 sjældne jordarter.
USA’s handelsminister om de strategisk vigtige grundstoffer https://www.commerce.gov/news/press-releases/2019/06/department-commerce-releases-report-critical-minerals
Washington er pludselig vågnet op efter at have “sovet i timen”, og har først i den seneste tid opdaget, at Kina har opnået et monopol på forarbejdning af de sjældne jordarter. Og efter at Kina i slutningen af maj midt under handelskrigen truede med at skære ned på eksporten af forarbejdede sjældne jordarter, har USA fået et chok.
Mediet “National Defense” om, hvordan USA er kommet bagud: https://www.nationaldefensemagazine.org/articles/2019/3/21/viewpoint-china-solidifies-dominance-in-rare-earth-processing
“How China Could Shut Down America’s Defenses” https://foreignpolicy.com/2019/06/11/how-china-could-shut-down-americas-defenses-rare-earth/
Præsident Trumps ønske i august om at ville købe Grønland kommer lige i kølvandet på, at Washington er blevet klar over Grønlands betydningsfulde ressourcer indenfor de sjældne jordarter. Trump har ikke offentligt sagt noget om, hvorfor han skulle være interesseret i at erhverve sig Grønland, men koblingen til de sjældne jordarter ligger snublende nær.
Financial Times: “US enticed by Greenland’s rare earth resources” https://www.ft.com/content/f418bb86-bdb2-11e9-89e2-41e555e96722
Også indenfor civil elektronik har de sjældne jordarter fået en overvældende betydning: Således er mobiltelefoner fuldstændigt afhængige af hele 9 forskellige sjældne jordarter. Sjældne jordarter spiller også en særdeles stor rolle for de nyeste elektriske bilers og letbanetogs “permanent magnet” el-motorer, som er 30% mere effektive end de hidtidige. Disse grundstoffer er også helt centrale for de allernyeste vindmøller. Herudover er den kemiske industri blevet afhængige af dem til state-of-the-art katalysatorer. Og de er helt afgørende for GPS navigationssystemer.
USA’s mest lukrative vækst-virksomheder – tilsammen kaldet “FAANG” – er totalt afhængige af de sjældne jordarter: Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google. F.eks. Facebook ville ikke overleve, hvis udviklingen blev tvunget 20 år tilbage til tiden, hvor man havde “stenalder-telefoner” med trykknapper.
Der findes sjældne jordarter-miner udenfor Kina, f.eks. i Congo, men da hele udvindingen af de sjældne jordarter af malmen er blevet outsourcet til Kina, har landet været ene om at udvikle teknologierne til at udvinde dem. Herved har Kina fået et monopol, og al malm bliver sendt til landet. Således er det gået op for Washington, at det vil tage 15 år for USA og Vesten at indhente Kinas forspring på udvindingsområdet. Pentagon har da også på det seneste fået travlt med at sikre sig sjældne jordarter i Afrika.
Grønlands ressourcer i Kvanefjeld
Det er et vink med en vognstang om Grønlands betydning på de sjældne jordarters område, at USA’s udenrigsministerium i begyndelsen af juni indgik en samarbejdsaftale (“memorandum of understanding – MOU”) med Grønlands ministerium for råstoffer og arbejde om at foretage geologisk eftersøgning fra luften efter mineraler, og her nævner aftalen udtrykkeligt de sjældne jordarter.
Grønland menes at råde over 1/3 af verdens ressourcer af sjældne jordarter.
Memorandum of understanding – MOU https://www.state.gov/joint-statement-on-u-s-greenland-mou-and-hyperspectral-survey/
Siden 2012 har et australsk mineselskab, Greenland Minerals, investeret betydeligt i at gennemføre et stort projekt til udvinding af sjældne jordarter fra Kvanefjeldet i syd-Grønland ved Narsaq. Projektet er meget langt fremskredent, og har fået alle nødvendige godkendelser af Grønlands Landsstyre. Ved siden af sjældne jordarter skal der også udvindes uran til atomreaktorer m.m.
I Kina har man naturligvis bemærket Kvanefjelds-projektet: Det australske Greenland Minerals har været nødsaget til at alliere sig med det kinesiske selskab Shenghe, som besidder nøgle-ekspertise indenfor sjældne jordarter. Derfor er Shenghe både direkte involveret i projektet og er blevet den største aktionær i Greenland Minerals. Det er planen, at den forarbejdede malm med sjældne jordarter skal sendes til Kina, som er det eneste sted, hvor disse kan blive udvundet. Shenghe arbejder også sammen med Kinas statslige atom-agentur, som er interesseret i uranet fra Kvanefjeld.
“Greenland Minerals’ Kvanefjeld Project To Be Cornerstone Of Future Rare Earth Supply” https://kalkinemedia.com/2019/08/09/greenland-minerals-kvanefjeld-project-to-be-cornerstone-of-future-rare-earth-supply-stock-up-13-04/
“Geus: Trods grønlandske miner vil Kina fortsat kontrollere de sjældne jordarter” https://ing.dk/artikel/geus-trods-groenlandske-miner-vil-kina-fortsat-kontrollere-de-sjaeldne-jordarter-196768