Monarkiets magi

En aldrende monark dør i UK samtidig med at vores hjemlige monark fejrer sine halvtreds år på tronen. Straks fyldes alle mainstreammedierne med en “væg-til-væg” royal tilbedelse. Begge monarkers fremragende personlighed og stabile styre fremhæves. Og vi inviteres til at interessere os sig for de mindste detaljer i påklædning og fortæring omkring gallamiddagen og begravelsen. 

Billede tekst: Den royale Britisk familie vinker til pøblen fra balkonen på Buckingham Palace. Foto: Carfax2

Det kan virke både komisk og kedeligt at høre journalisterne gentage de samme banaliteter 24/7. Men tag ikke fejl. Monarkiet spiller en helt centrale rolle i hvordan den herskende klasse fortsat kan beholde magten og skovle milliarder til sig. Derfor er det magtpåliggende for den udnytter ethvert dødsfald, jubilæum eller et bryllup i kongehuset.

Monarkiets ideologisk rolle er den vigtigste. Lyt til hvordan der tales om disse monarker som ”samlende” for ”nationen”. Hvordan de på mystisk vis repræsenterer ”folket” eller ”nationen” hvorimod politikere mest ses som nogen, der repræsenterer ”politiske interesser”.

De almindelige borgere kan se op til nogen som repræsenterer dem, frem for de politikere som lige har skåret ned på velfærden eller nøler med klimaindsatsen. Men reelt støtter monarkiet både i UK, Danmark og andre steder helhjertet op om den herskende klasses interesser – ellers var de blevet skrottet.

Dernæst er det monarkiets opgave at svejse den herskende klasse sammen socialt. Uddele ordner eller fratage dem igen, hvis man går over “stregen” som det skete med Inger Støjberg. Invitere, eller ikke invitere, til sociale events hvor de heldige kan stråle sig i at bliver en del af etablissementet. Nem adgang til monarkiet giver adgang til en masse andre og til at lave business aftaler. Også når danske selskaber skal manøvrere sig ind på udenlandske markeder, baner monarkiet vejen.

Netop derfor kan enden på en epoke med stabilitet i monarkiet som i UK (og Danmark) give problemer for den herskende klasse. Avisen The Guardian skrev “Undervurder ikke den omvæltning i det britiske liv, som dette dynastiske øjeblik vil udløse. Elizabeth II tilbragte 70 år som en lavmælt, men ekstremt effektiv samlende kraft i en nation, der synligt er ved at bliver splittet. Hendes bortgang vil fjerne den kraft, som vi ikke kan være sikre på at hendes arvinger vil være i stand til at kopiere.”

Vi bør ikke tillægge monarkiet stor magt. Men den bevidste og overdrevne tilbedelse, er også udtryk for frygt. Hvis monarkiet mister sin ”magi”, hvad er så det næste som står for fald? Derfor satses alt på at fastholde magien. 

https://socialistworker.co.uk/news/now-abolish-the-monarchy/