Racistisk flygtningepolitik, intet løft til velfærden, ingen løsning for klimaet – byg et socialistisk alternativ

Mette Frederiksen gik til valg på at ville genoprette velfærden i 2019. Velfærden stod også højt på dagsordenen hos støttepartierne SF og Ø.

Regeringen nedsatte en “ydelseskommission”, som skulle komme med en bedre løsning på de sociale ydelser, som bl.a. betyder, at 65.000 børn i Danmark vokser op i fattigdom. Desværre indeholdt Ydelseskommissionens udspil ikke en genopretning, blot en omfordeling af pengene. Kommuneaftalen for 2022, som netop er aftalt mellem regeringen og Kommunernes Landsforening, viser samme billede. Her er det mennesker med handicap, som får en lang næse, selvom alle var enige om, at der var behov for et løft på handicapområdet.

Flygtningepolitikken

Valget i 2019 handlede primært om velfærd og klima. Derfor stod flygtningepolitikken ikke, som tidligere, i forreste række. Og derfor er det måske forbigået manges opmærksomhed, at Socialdemokraterne var i gang med at skifte politik på området. Mange troede fejlagtigt, at det blot handlede om valgtaktik for at få DF-stemmerne tilbage.

Her to år efter står det klart, at S-toppen mener den flygtningepolitik, de vedtog i 2016 og gik til valg på i 2019. Regeringen er i fuld gang med at føre den ud i livet.

 De politiske initiativer til at inddrage de syriske flygtninges opholdstilladelse og til at oprette flygtningelejre i Rwanda har chokeret mange, både i udlandet og i Socialdemokratiets eget bagland. I løbet af kort tid er der vokset en solidaritetsbevægelse med syriske flygtninge frem. Den 19. maj var der demonstrationer i 25 byer landet over med krav om, at syrerne skal blive i Danmark. Unge har startet skolestrejker i solidaritet med syrerne, og de vil fortsætte og sprede sig til mange flere skoler og flere byer. Næste gang bliver den 20. august. 

Syriske sit-in

Den Syriske Forening i Danmark har organiseret en fire uger lang sit-in foran Christiansborg, som ser ud til at fortsætte. Syrerne forsøger at få politikere og medier i tale og forklare dem, at Syrien ikke er et sikkert land at sende flygtninge tilbage til. Der er en fantastisk stærk kollektiv handling af mennesker, hvis situation i forvejen er udsat.

Solidaritetsbevægelsen for de syriske flygtninge må udvikle sig til en massebevægelse, der kan stoppe regeringens flygtningepolitik. Det kræver, at den slår rod på skoler og arbejdspladser, som kan slå ring om deres udsatte syriske kammerater og kollegaer. Det kræver også, at fagforeninger som FOA og 3F går med og forsvarer deres egne medlemmer. 

Det kræver, at solidaritetsbevægelsen “bider sig fast i benene” på alle de lokalpolitikere, som kæmper om vælgernes stemmer til kommunal- og regionsvalgene i november, og stiller dem til regnskab for, hvad deres partier på Christiansborg gør ved flygtninge i Danmark.

Alle humanister og socialister bør kaste kræfterne ind i denne bevægelse. Desværre tyder alt på, at regeringens støttepartier R, SF og Ø hverken kan eller vil sætte regeringen på plads. 

Der er brug for et socialistisk alternativ, som baserer sig på systemkritik og internationalisme. Internationale Socialister er et godt udgangspunkt for det. Så bliv aktiv socialist og vær med i kampen.