Den israelske stat bakker op om bosætternes dødbringende optøjer

Hundredvis af israelere drog hærgende gennem palæstinensiske byer søndag aften 26. februar og dræbte mindst én person, sårede omkring 400 og satte snesevis af hjem i brand.

Billede teakst: Palæstinensisk by Neblus på Vestbreden. Foto: Wikimedia Commons

Angriberne var bosættere – israelske borgere, der bor på stjålet palæstinensisk jord på den militært besatte Vestbred. Deres anti-palæstinensiske optøjer – beskrevet af en venstreorienteret israelsk organisation som en “pogrom” – kom efter, at den israelske hær dræbte omkring 11 mennesker i den nærliggende by Nablus i sidste uge.

Disse er de seneste eksempler på hvordan, Israels nye højrefløjsregering har intensiveret statens bestræbelser for at tvinge palæstinensere ud. En beboer i Hawara, i centrum for bosætter angrebet, fortalte til Middle East Eyes’ hjemmeside, at han knap fik sin familie i sikkerhed, før hans hjem blev sat i brand.

Bosættere amok

Ziyad Dmaidi var på vej hjem fra arbejde, da han så en gruppe bosættere på vej mod hans hus og skyndte sig indenfor for at samle sin familie. Inden for få minutter begyndte “snesevis af bosættere” at smadre vinduer og brød ind i huset. Familien slap ud, netop da brændende gummidæk blev smidt ind i huset. Hans hjem blev fuldstændig tilintetgjort.

“Vi slap ud af huset og af sted i sikkerhed med hjælp fra ambulancepersonalet, som også blev angrebet, mens de forsøgte at evakuere os,” fortæller han. “Vores liv er i fare, og alt dette sker, mens de israelske soldater står og kun venter på at beskytte bosætterne.”

Disse er de seneste eksempler på hvordan, Israels nye højrefløjsregering har intensiveret statens bestræbelser for at tvinge palæstinensere ud

Citat: Nick Clark

Israelske medier fremstillede det anti-palæstinensiske optøjer som “hævn” for et skudangreb på to bosættere tidligere samme dag. Bosætterne bor i en perlerække af fæstningslignende byer og “forposter” på et højdedrag med udsigt over Hawara og andre palæstinensiske landsbyer. De er et typisk træk ved Israels besættelse på Vestbredden, der presser palæstinensere ind i stadigt mindre lommer af land.

Benjamin Netanyahu

Palestine 2009. Israel’s Wall in Bethlehem, West Bank.

Israelske borgere fordriver palæstinensiske bønder fra jorden nedenfor bosættelserne, beskyttet af soldater, der opsætter checkpoints og lukker de omkringliggende områder af. Bosætternes og soldaternes vold mod palæstinensere er steget, siden en højreorienteret israelsk regering kom til magten i december. Regeringen ledes af krigsmageren Benjamin Netanyahu og støttes af partier med rod i nationalistiske  bevægeser og bosætterbevægelser.

Den håber at løse en langvarig krise i det israelske samfund, der stammer fra besættelsen og den for staten så centrale racisme. Israels besættelse af Vestbredden er dybt forankret, og næppe noget parti i Israel ønsker at opgive bosættelserne til palæstinenserne. De fleste partier ønsker at gøre alt dette land på Vestbredden til en officiel del af Israel. Men ingen af dem ønsker at leve ved siden af flere palæstinensere.

Staten blev grundlagt på løftet om, at jødiske borgere altid vil være i etnisk flertal over arabere. Det er grunden til, at den israelske stat – uanset regering – har fastholdt palæstinensere under et voldeligt apartheidsystem. Den seneste regerings løsning på sin krise er at intensivere den.