Filmanmeldelse: The Swimmers

Der foregår lige nu en retssag i Grækenland mod to personer, som har forsøgt at hjælpe flygtninge ind i Europa. Retssagen,der begyndte den 10. januar 2023, forsøger at kriminaliserer effektivt livreddende humanitær solidaritet for mennesker på farten. En af de tiltalte er syriske Sara Mardini. Og deri gemmer der sig fortsættelsen af en grusom, men fantastisk historie, som er filmatiseret af Netflix - The Swimmers.

Nogle gange kan selv det hårdeste hjerte smeltes af en kommerciel film med stort budget, et dunkende soundtrack og en delvis lykkelig slutning (i filmen). Retssagen er bagsiden af denne historie. 

Kapitalismens såkaldte flygtningekrise blev formentlig virkelig for mange mennesker, da liget af den to år gamle flygtning Alan Kurdi skyllede op på en tyrkisk strand. The Swimmers kan måske have samme indflydelse, så folk forstår virkeligheden for verdens flygtninge.

Det kan i høj grad underminere skiftende vestlige regeringers fortællinger om, at menneskesmuglere er problemets kerne. The Swimmers fortæller historien om den syriske flygtning, der blev olympisk svømmer, Yusra Mardini, som svømmede for flygtningeholdet ved OL i Rio, og hendes søster Sara. Inden borgerkrigen i Syrien var de begge elitesvømmere med håb om at komme til olympiaden i Rio.

Kapitalismens såkaldte flygtningekrise blev formentlig virkelig for mange mennesker, da liget af den to år gamle flygtning Alan Kurdi skyllede op på en tyrkisk strand. The Swimmers kan måske have samme indflydelse, så folk forstår virkeligheden for verdens flygtninge

Citat: Charlie Lywood

De to, der spilles af virkelighedens søstre Nathalie og Manal Issa, finder deres liv i den syriske hovedstad Damaskus vendt op og ned på grund af diktator Bashar al Assads borgerkrig mod sin egen befolkning. Da bombningerne og drabene trænger sig på, tvinges de til at investere hele deres families opsparing og forsøge at flygte til Tyskland med deres fætter.

De efterlader deres forældre og lillesøster. At komme til Tyrkiet med fly er let. Men så kommer rejsen til Grækenland i en forfærdeligt overfyldt gummibåd, hvis motor står af midt i Middelhavet. Søstrene springer over bord og svømmer ved siden af og skubber og trækker den nødstedte båd ind til Lesbos’ kyst for at undgå en druknekatastrofe for de flygtninge, som ikke kunne svømme.

Da de ankommer til Tyskland, bliver søstrene indkvarteret i et travlt og støjende flygtningecenter, mens håbet om at bringe deres resterende familie dertil er knust af immigrationsreglerne.

Den anden del af The Swimmers fortæller om, hvordan Yusra overvinder alt dette for at nå sin mangeårige drøm om at blive olympisk svømmer. I mens søsteren er Sara så forfærdet over det, som flygtninge tvinges til at gennemgå for at nå sikkerhed, at hun vender tilbage til Lesbos for at hjælpe flygtninge som kommer over Middelhavet. 

Men den første del af filmen – selvom den er forfærdelig – er ikke en ekstraordinær historie. Så mange flygtninge udholder de udfordringer og tragedier, som søstrene stod over for. The Swimmers præsenterer os for en virkelig historie med den tortur, seksuelle sårbarhed (specielt for kvinderne) og usikkerhed, der er ved at være en flygtning med kurs mod Europa i dag.