Nordic Waste-milliardær skrider fra regningen for ”uforudsigelig tragedie” – politikerne vasker hænder

Tre millioner kubikmeter jord ved Nordic Waste, som ligger mellem landsbyerne Ølst og Hinge ved Randers, skrider ca. 7 – 9 meter i døgnet, lyder det i en dugfrisk COWI-rapport. Og skredet kan fortsætte i to til fem år. I værste fald kan Ølst blive helt opslugt. Alling Å og Randers Fjord kan blive forurenet i mange år ud i fremtiden

Billede tekst: Wasteland ved-Nordic Waste ved Ølst. Foto: Kenneth-Stoll-Demant. Drone fotograf

Er dette ”en uforudsigelig tragedie” som Nordic Waste og milliardæren Torben Østergaard-Nielsen og Randers Kommune påstår? En kortlægning fra forskningscentret GEUS, som Radio 4 har gennemgået, viser at der har været mindst 14 jordskred i området på Nordic Waste grunden siden virksomheden blev grundlagt i 2018.

Nordic Waste er placeret i en lergrav med et underlag af såkaldt plastisk ler. Plastisk ler øger muligheden for jordskred. Det er et velkendt problem, forklarer Kristian Svennevig, der er seniorforsker ved forskningscentret GEUS. Alligevel blev Nordic Waste placeret netop dér. 

En kortlægning fra forskningscentret GEUS, som Radio 4 har gennemgået, viser at der har været mindst 14 jordskred i området på Nordic Waste grunden siden virksomheden blev grundlagt i 2018

Citat: Marianne Christensen

I februar sidste år havde kommunen vurderet, at der ikke var nogen risiko for, at Nordic Waste ville blive ramt af et jordskred, der kunne “påvirke omgivelserne”. Mens så sent som i april opdagede Randers Kommune selv under et tilsyn, at Nordic Waste var blevet ramt af et jordskred. 

På trods af det har Randers Kommune vurderet, at der ikke var grund til bekymring for jordskred hos Nordic Waste. ”Vi stolede på oplysninger fra firmaet,” siger kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt til Politiken. 

Dette fremgår af en mail fra Miljøforvaltningen til Randers Kommune i maj sidste år, da Nordic Waste i forbindelse med en udvidelse søgte ny miljøgodkendelse. Heri skriver miljøforvaltningen, at: “Der ikke er risiko for jordskred, der kan påvirke omgivelserne, og der stilles derfor ikke krav hertil”. I en anden mail fra februar fremgår det, at kommunen havde vurderet risikoen for jordskred, der kunne påvirke omgivelserne, som “meget beskeden”.

Bekymrede byrødder mens kommunen svigter

Byrådsmedlemmet for Socialdemokratiet i Randers, Anker Boje, havde ellers flere gange stillet spørgsmål til kommunens miljøforvaltning om risikoen for jordskred hos Nordic Waste.

Han mente, at den risiko burde være blevet undersøgt grundigere. ”Jeg er rystet over, at man ikke har haft styr på det her. Hvordan kan man som byrådspolitiker ellers få gjort noget ved det, når man har spurgt så meget ind til det, som vi har? Alle alarmklokker har ringet”, siger Anker Boje.

Hvem skal nu betale? 

Ifølge Randers Kommune, som har overtaget oprydningsarbejdet fra virksomheden, kan det løbe op i 2 milliarder kroner. Og hvem skal så betale for det? 

Det blafrer i vinden. Nordic Waste har nemlig endnu ikke svaret tilbage på de 2 påbud, som miljømyndighederne har stillet til firmaet, om at kunne stille en markant økonomisk garanti for, at virksomheden har penge til oprydningsarbejdet. 

Skandalen er fuldendt; en forudsigelig miljøkatastrofe, grådige investorer, en kommune der lukker øjnene og en utilstrækkelig lovgivning

Citat: Marianne Christensen

Miljøminister Magnus Heunicke (S) har kaldt situationen “en tikkende” miljøbombe. “Det vil være en katastrofe, hvis det sker, at den forurenede jord kommer ud i Randers Fjord.” Han har fastholdt, at det er Nordic Waste, der er “skadevolderen”, og at det ifølge miljøskadeloven er forureneren, der betaler.

Jacob Schall Holberg, der er advokat og partner i firmaet Bech-Bruun med speciale i miljøret siger at; ”miljøskadeloven medfører en handlepligt til at søge at forhindre skaden, og der er en økonomisk pligt til at afholde omkostningerne til det”.

Så loven er klar, men trods gentagne henvendelser fra flere medier vil virksomheden foreløbig ikke forholde sig til påbuddene. Spørgsmålet er, om de har råd til at betale? 

Om Nordic Waste’s virksomhedsforsikring dækker omfattende skade på miljøet, står foreløbig hen i det uvisse. Forsikringsselskabet Chubby European Group har fået så mange dårlige anmeldelser på Trustpilot, at det kun har et gennemsnit af 1,4 stjerner ud af 5, baseret på 432 anmeldelser.

Nordic Waste går konkurs

Stine Kalsmose Jacobsen, som er miljøadvokat og bestyrelsesmedlem i Danske Miljøadvokater, har vurderet at hvis Nordic Waste ikke går med til at påtage sig det fulde økonomiske ansvar efter oprydningsarbejdet, ender det formentlig med et retsligt efterspil.

”Hvis Nordic Waste kun accepterer at betale omkostningerne delvist eller helt afviser ansvaret, vil der komme et efterspil, fordi Randers Kommune jo afholder væsentlige omkostninger lige nu og kigger ind i fremtidige oprensningsomkostninger”.

Nordic Waste har nu begæret konkurs – de forsøger at tørre regningen af på Randers Kommune, eller på staten – og altså i sidste ende skatteborgerne

Citat: Marianne Christensen

Staten har stillet en garanti på 205 millioner kroner, som skal sikre, at der er penge til at rydde op, hvis ikke det lykkes at få Nordic Waste eller dets bagvedliggende ejer, Østergaard-Nielsen familien, til at betale. 

Nordic Waste har nu begæret konkurs – de forsøger at tørre regningen af på Randers Kommune, eller på staten – og altså i sidste ende skatteborgerne. Magnus Heunicke og justitsminister Peter Hummelgaard skælder og smælder om, at Torben Østergaard-Nielsen render fra sit “sociale ansvar”. Men det kan vise sig, at loven ikke rækker til at stille ham til ansvar!

Danmarks 6. rigeste mand 

Torben Østergaard-Nielsen. Foto. Wikimedia Commons

Man forstår deres frustrationer. Mangemilliardæren Torben Østergaard-Nielsen, er god for over 40 milliarder kroner. Sammen med sine to døtre, Nina Østergaard Borris og Mia Østergaard Rechnitzer er de alle 3 med i ejerkredsen bag Nordic Waste. De har, indtil videre, forholdt sig tavse om deres ansvar. Nu trækker de konkurs-kortet. 

I 2021 blev Torben Østergaards selskaber Dan-Bunkering og Bunker Holding dømt for at overtræde EU’s sanktioner ved at levere jetbrændstof til brug i borgerkrigen i Syrien. I øvrigt samme år som han købte sig ind i Nordic Waste.

Nordic Wastes egenkapital er på 16,5 millioner kroner. Langt fra de måske 2 mia., som oprydningen skønnes at løbe op i. Det er heller ikke kun millionregningen til Randers Kommune, firmaet ikke har betalt. Nordic Waste stoppede også med at betale regninger til sine leverandører i slutningen af december. Desuden sendte de samtlige 30 arbejdere på anlægget ud i arbejdsløshedskøen. 

Torben Østergaard-Nielsen har trukket solide millionbeløb ud til sig selv. Fra 2020 og frem til maj 2023 har Nordic Waste tjent omkring 60 mio. kr. før skat. Samtidig har ejerne trukket i alt 33 mio. kr. ud i udbytter. 

Skandalen er fuldendt; en forudsigelig miljøkatastrofe, grådige investorer, en kommune der lukker øjnene og en utilstrækkelig lovgivning.