Nu er turen kommet til Elon Musk og Tesla

Tesla-strejken startede i Sverige den 27. oktober 2023 hos IF Metall, der organiserer mekanikere på Teslas værksteder. Senere bredte strejken sig til elektrikere, postbude og andre faggrupper. 

Tesla ville ikke indgå en kollektiv overenskomst med IF Metall. Via sympatistrejker har konflikten bredt sig til Danmark, hvor havnearbejdere og chauffører i 3F Transport deltager, sådan at intet gods bliver flyttet. Dansk Metal støtter op og forhandler nu også selv med Tesla om at indgå overenskomst. Fellesforbundet i Norge støtter også og påtænker en boykot af Tesla.

Dansk sympatistrejke kan blive et alvorligt slag mod Tesla, for Danmark er knudepunkt for de skandinaviske Tesla-leverancer. Det betyder, at Tesla ikke kan få leveret biler, hverken fra Esbjerg, hvor de bliver leveret fra Shanghai, eller fra Gedser, hvor de bliver leveret fra den tyske Tesla-fabrik i Berlin. Her producerer 11.000 arbejdere  den mest solgte bil i Europa. 

Kapitalistisk grådighed

Teslas ejer, Elon Musk, er symbolet på kapitalistisk grådighed og kynisme. Han er stenrig og gør alt for at udstille sig selv og sin rigdom. Selvfølgelig er han ligeglad med de arbejdere, som skaber hans rigdom. Og han hader de fagforeninger, som kræver kollektive overenskomster med ordentlige løn og arbejdsvilkår. 

Så det bliver nødvendigt at mobilisere hele arbejderklassens fælles kraft for at vinde kampen for kollektive overenskomster og ordentlige løn- og arbejdsvilkår. Både McDonald’s og Ryanair har måttet bide i græsset og indgå kollektive overenskomster. Nu er turen kommet til Elon Musk og Tesla.