“Politikerne har altid råd til krig og militær, men ikke til velfærd”

Sådan lyder overskriften på den leder, som Landsforeningen af Socialpædagoger, LFS, udsendte i starten af april. Den kræver, at de ekstra 18 mia., som det nationale kompromis vil øge forsvarsudgifterne med årligt, i stedet skal bruges til at genoprette velfærden og sætte skub i den grønne omstilling.

LFS mfl. kalder også til TR- og aktivistmøde forud for en demonstration på Christiansborg den 19. maj. Der er endnu ikke rettet op på det velfærdstab, som er opstået siden finanskrisen i 2008, selvom det var ét af Socialdemokratiets valgløfter i 2019. F.eks. er kontanthjælpen forringet, da den ikke bliver reguleret. Inflationen og prisstigningerne i kølvandet på corona krisen har yderligere forværret dette. 

Budgetloven fra 2012 er også en hindring for, at Kommuner og Regioner kan genoprette velfærdstabet. Dog har partierne bag det nationale kompromis om forsvarsudgifterne måttet lempe budgetloven lidt for at få plads til de ekstra 18 mia. til forsvaret.

TR- og aktivistmødet er en åben invitation til alle offentlige ansatte, alle uddannelsessøgende, alle klimaaktivister og sociale netværk af brugere, som f.eks. “En million Stemmer”, der kæmper for handicappedes rettigheder. 

Alle erfaringer viser, at ingen enkeltgrupper kan vinde over for en samlet front af arbejdsgivere i stat, regioner og kommuner og et massivt folketingsflertal, som “altid har råd til militær, men ikke til velfærd”. 

Det samme folketingsflertal, som åbner grænserne for etnisk ukrainske flygtninge og bruger dem som brikker i den imperialistiske rivalisering med Rusland og Kina.

Det samme folketingsflertal, som ønsker at ophæve forsvarsforbeholdet, så Danmark kan blive fuldt integreret i EU’s imperialistiske ambitioner.

Og det samme folketingsflertal, hvis klimapolitik friholder landbruget og de store virksomheder fra at bidrage.

TR- og aktivistmødet i København er i sync med en global tendens, måske mest klart formuleret af den franske økonomiprofessor og forfatter, Thomas Piketty, i hans nyeste bog, En kort historie om lighed. Her slår han til lyd for at forene kampene for lighed og mod klimaforandringer, racisme og global ulighed i én og samme kamp for at transformere det økonomiske system og udfordre kapitalismen. Det er en aktivistisk bog, som ser ud til at være inspireret af den politiske situation i Frankrig, hvor den ekstreme midte er brudt sammen, og mistilliden til det borgerlige demokrati er enorm. Til gengæld spiller sociale bevægelser som De Gule Veste en stor rolle. 

Internationale Socialister ønsker alle en god 1. maj. Med denne avis vil vi bidrage til en Arbejdernes Internationale Kampdag i det antikapitalistiske og antiimperialistiske tegn.