Rusland ud af Ukraine. Stop NATOs oprustning. Stop krigen

Ukraine er trukket længere ned mod en ødelæggende krig, efter at tusindvis af russiske tropper strømmede ind i det østeuropæiske land i de tidlige morgentimer torsdag d. 24. februar. Socialister bør modsætte sig denne militære offensiv og kræve, at præsident Vladimir Putin trækker alle sine styrker ud af Ukraine øjeblikkeligt.

Vi skal også modsætte os enhver NATO-optrapning af krigen.  NATO-styrker bør straks trække sig ud af Østeuropa. Der er mange stemmer herhjemme som ønsker oprustning. Det skal vi modsat os.

Storrussiske chauvinisme

Invasionen begyndte klokken 5 d. 24. februar, efter at Putin havde holdt en isnende tale med trusler om en brutal krig og reaktionære appeller til storrussisk chauvinisme.

“Enhver, der forsøger at blande sig i, eller ligefrem skaber trusler for vort land og vort folk, skal vide, at Ruslands reaktion vil være øjeblikkelig,” sagde han. Og det “vil føre jer udi sådanne konsekvenser, som I aldrig før har oplevet i jeres historie”. “Alt ansvar for den mulige blodsudgydelse vil være helt og aldeles på samvittigheden af det regerende regime.”

Panik i Kiev

I den ukrainske hovedstad Kiev – hjemsted for næsten tre millioner – styrtede folk i beskyttelsesrum midt i lyden af eksplosioner og luftalarmer i de tidlige morgentimer. De ukrainske væbnede styrker sagde russiske styrker havde iværksat luftangreb. Missiler var rettet mod militære faciliteter og flyvepladser nær Kiev, Kharkiv i nordøst og Dnipro i det centrale Ukraine. Klokken 7 var russiske tropper efter sigende i nærheden af Kharkiv, klar til at indtage byen eller belejre den.

I mellemtiden bankede russiske granater ned over den sydøstlige del af landet, herunder byen Kramatorsk. Lederne af udbryderprovinserne “Donetsk Folkerepublik” og “Lugansk Folkerepublik” i sydøst anmodede onsdag om russisk militær bistand for at “hjælpe med at slå de ukrainske væbnede styrkers aggression tilbage”.

Faren for krigen i hele området

Invasionen kom, efter at Putin mandag anerkendte deres uafhængighed. Putin annekterede Krim i 2014 og har siden støttet et separatistisk oprør i Donetsk og Lugansk for at forhindre Ukraine i at, dreje mod Vesten. Krigen kan snart udvikle sig til en større storbrand i regionen, med lokale styrker støttet af stormagterne.

I lyset af den russiske invasion hævder amerikanske og britiske politikere, at de forsvarer ukrainsk demokrati eller Ukraines ret til selvbestemmelse. USA’s præsident, Joe Biden, fordømte “dette uprovokerede og uberettigede angreb fra russiske militærstyrer”.

Den konservative UK-premierminister, Boris Johnson, sagde, at Putin havde “valgt en vej med blodsudgydelser og ødelæggelse” og lovede, at “Storbritannien og vores allierede vil reagere beslutsomt”.

Mette Frederiksen plaprede efter og højrefløjen gav deres oprustningsretorik en tak opad. De vil argumentere for flere bevillinger til NATO og oprustning. Det skal der gåes imod.

Situationen i Ukraine er skabte af vesten

Men blodsudgydelserne og ødelæggelsen er skabt af USA og Nato. Deres kritik af Putin er grove dobbeltstandarder fra de samme magter, som har iværksat “uprovokerede og uberettigede angreb” for at gennemtvinge deres magt over hele verden. De er ansvarlige for ødelæggende krige i Afghanistan og Irak og støtter israelsk bosætterkolonialisme mod det palæstinensiske folk.

Konflikten i Ukraine udspringer af imperialistiske rivalisering mellem Vesten og Rusland om Ukraine. Og almindelige ukrainere er – på begge sider – bare brikker i deres imperialistisk spil.

I Danmark er socialisternes vigtigste opgave at opbygge modstand mod vestlig imperialisme – som en del af en bredere kamp mod det system af imperialistiske rivaliseringer, der driver Ukraine-konflikten. Det betyder ikke, at “mine fjenders fjende er min ven” – at Vestens rivaler på nogen måde er antiimperialistiske.

Vi opbygger modstand mod vores egne herskere – men som en del af en kamp mod systemet med imperialistisk rivalisering, der forårsager krig.