Russisk spionage: ”Hvorfor ser du splinten i din broders øje, men lægger ikke mærke til bjælken i dit eget øje”.    

Surprise, surprise! Public service-tjenesterne i Norden, inklusive DR har fundet ud af, at Rusland spionerer mod Sverige, Norge, Finland og Danmark. Og i denne forbindelse bruger civile fartøjer og diplomatisk immunitet til at kortlægge infrastrukturen under vand og i øvrigt hverver borgere som kilder til information. Præcis som alle vestlige lande også gør overfor deres fjender. 

Billede tekst: USA’s efterretningsorganisation National Security Agency i Fort Meade I staten Maryland. Foto: Store norske leksikon

Med skjult kamera og anonyme kilder dramatiseres denne helt almindelige praksis, som sikkert er blevet optrappet fra alle sider efter Ukraine krigens start sidste år. DR fodrer publikum med skræk og rædsler. Krigsliderlige politikere kan så give den anti-russiske stemning et nøk opad, og det får så den næste krigsbevilling til at glide nemmere ned. Samtidig efterlades det klar indtryk, at når nu russerne gør sådan, så er det nok dem, som har sprængte deres egne gasledninger i Østersøen.

Hvorfor ties det ihjel uden yderligere kommentarer, at Joe Biden ren faktisk i fuld offentlighed i Tyskland før krigen erklærede, at hvis Rusland invaderede Ukraine, så ville USA fjerne gasledningerne? 

Citat: Charlie Lywood

DR burde undersøge, hvorfor Danmark og Sverige ikke vil dele resultaterne af deres undersøgelser af sprængningerne på gasledningerne med Rusland? Hvorfor forfølger de ikke vetoet fra USA og Storbritannien i FN’s sikkerhedsråd mod at nedsætte en internationale undersøgelse af sprængningerne? Hvorfor ties det ihjel uden yderligere kommentarer, at Joe Biden ren faktisk i fuld offentlighed i Tyskland før krigen erklærede, at hvis Rusland invaderede Ukraine, så ville USA fjerne gasledningerne?  

Se, det ville være modig kritisk journalistik. I stedet er disse public service-tjenester blevet til dikkende lamme haler og propagandister for samme landenes investeringer i dødsmaskiner i Ukraine. 

Vestens omfattende spionage ude og hjemme

Det ville også have været rimeligt, når man nu ”afslører” at Rusland spionerer mod fjendtlige lande at fortælle om hvad Vesten fortager sig i samme boldgade. For eksempel de sidste ugers afsløringer, gennem et læk fra Pentagon, af den omfattende hvervning af kilder i Rusland for at identificere infrastruktur, tropper bevægelser og modstand mod Putin. Her bliver historien til den ”skade” lækagen har forvoldt og hvem der gjorde det, frem for et spørgsmål om USA’s omfattende spionage. 

Ligeledes da Snowden i 2013 afslørede den omfattende illegale overvågning af egne borgere og aflytning af egne allierede leders telefoner – med god hjælp fra Danmark gennem aftalen mellem NSA og FET om at “lytte med” på internet og telefonforbindelserne mellem USA og Nord Europa. Her handlede det om at dæmonisere Snowden som landsforræder og i øvrigt benægte alt fra den danske stats side. Hvorfor vi nu har Findsen og Claus Hjort under anklage. 

Ja, Rusland er en skurk. Men vesten og Danmark er ikke et hak bedre. Det er et bibelsk ordsprog som er rammende lige her. ”Hvorfor ser du splinten i din broders øje, men lægger ikke mærke til bjælken i dit eget øje”.