Udtalelse fra International Socialist Tendency mod det yderste højre

Billede tekst: Stop fascisme. Her demonstration mod det ekstreme højre i Lauda-Königshofen, Tyskland. Foto: Wikimedia Commons

  1. Det yderste højre fortsætter sin globale fremmarch. Javier Milei, den nye ”libertære” præsident i Argentina, står ikke bare for en hård, neoliberal økonomisk kurs, men forsvarer også det morderiske militærdiktatur, der havde magten i landet mellem 1976 og 1983. En anden leder fra den yderste højrefløj, Narendra Modi, genopstiller i Indien. Giorgia Meloni, Italiens fascistiske premierminister, prøver på at ændre landets forfatning og centralisere magten i sine egne hænder. Geert Wilders er ganske vist blevet udelukket fra at kunne blive premierminister i Holland, men hans ”Frihedsparti” (PVV) blev det største ved parlamentsvalget i november 2023 med næsten 24 procent af stemmerne. Det store fascistpartier i Tyskland og Frankrig – henholdsvis Alternative für Deutschland (AfD) og Rassemblement National (RN) – håber på lignende stærke resultater til Europa-Parlamentsxvalget og på at kunne bygge videre på deres tidligere succeser ved nationale og regionale valg.
Giorgia Meloni regeringsleder i Italien i 2019. Foto: Wikimedia Commons

2. Inden for de mainstream højrepartier er det i stigende grad folk som britiske Tory-politiker Suella Braverman og Friedrich Merz fra det tyske CDU, som sætter standarden med deres højreekstreme retorik. I Europa synes det politiske centrum-højre at søge stemmer blandt det yderste højre. Imens ligger Donald Trump i USA foran Joe Biden i de fleste meningsmålinger, takket være hans meget stærke republikanske base.

Højrefløjens fremmarch

  1. Højrefløjens fremmarch er et direkte resultat af de mainstream neoliberale centrum-venstre og -højrepartiers fallit. De reagerede på den globale finanskrise i 2007-9 ved at tvinge almindelige mennesker, arbejderklassen, til at betale gennem økonomiske stramninger og nedskæringer. For eksempel er Grækenlands BNP pr. indbygger på $22.314 i 2023 stadig langt under dets højeste niveau på $31.902 fra 2008. Lønningerne er desuden blevet ramt af den kraftige inflationsbølge, der fulgte pandemien og Ukraine-krigen. Dette har gjort det nemt for det yderste højre at agitere mod ’eliten’. Det hjælper dem også, at de ofte med skam at melde er de eneste partier, der kritiserer NATOs proxy-krig mod Rusland i Ukraine.

Højrefløjens fremmarch er et direkte resultat af de mainstream neoliberale centrum-venstre og -højrepartiers fallit

Citat: International Socialist Tendency
  1. Det yderste højre søger at forskyde befolkningernes berettigede vrede over de måder, hvorpå almindelige arbejderes liv er blevet forværrede siden den globale finanskrises udbrud, ved at gøre migranter og flygtninge til syndebukke, selvom disse er blandt de største ofre for den flersidede krise, systemet nu er fanget i. Man anslår for eksempel, at de imperialistiske krige, som USA og dets allierede har ført for at opretholde deres dominans i Mellemøsten, har fordrevet mindst 38 millioner mennesker. Benjamin Netanyahus folkemyrdende israelske regering forsøger lige nu at fordrive palæstinenserne fra Gaza. Hvis de fordrevne folk vil søge tilflugt i Europa, bliver de afvist og chikaneret. 600 flygtninge blev kastet i druknedøden ved et skibsforlis i Middelhavet ud for Grækenland, da deres båd kæntrede under den græske kystvagts indsats for at holde den fra kysten.

Islamofobi

  1. Det yderste højre er blevet styrket voldsomt af den måde, som de midterpartierne ved magten har forsøgt at tilfredsstille dem på ved at stramme regler for grænsekontrol og angribe borgerlige frihedsrettigheder med mere og mere undertrykkelse. Rishi Sunaks fejlslagne Tory-regering i Storbritannien stræber desperat efter at ”stoppe bådene” i at krydse den Engelske Kanal, mens Europa-Parlamentet stemmer nye antimigrations-love igennem og derved gør EU’s ”Fort Europa”-politik endnu værre. Den islamofobi, vi ser i dag, begyndte som en måde at retfærdiggøre vestlig imperialistisk intervention i Mellemøsten på, men er siden blevet udviklet ’nedefra’ af det yderste højre. Den ondskabsfulde anti-muslimske racisme, som de prædiker, er blevet bragt ind i mainstreamen af de regerende partier. Det yderste højres islamofobi gør dem til benhårde støtter af Israel, mens de samtidig spiller på antisemitiske temaer. Regeringer bestyrker dem ved at stemple kritikere af Israel som antisemitiske og gå særligt efter muslimer og anti-zionistiske jøder, som leder modstand mod folkemordet.

Den ondskabsfulde anti-muslimske racisme, som de prædiker, er blevet bragt ind i mainstreamen af de regerende partier

Citat: International Socialist Tendency
  1. Det yderste højre og den brede, racistiske offensiv må bekæmpes med vedholdenhed og i så stort omfang som muligt. Eftersom deres største fremstød er sket ved valg, må de også udfordres der. Men dette betyder ikke bare at støtte centrum-venstrepartier, som både har lagt sig fast på neoliberal politik og i deres agitation givet efter for det yderste højre og dets brug af racisme for at udfordre denne politik. I fremtidige valg, for eksempel til Europa-Parlamentsvalget, opfordrer vi til at stemme på lister eller individuelle kandidater, som modsætter sig stram økonomisk politik, racisme og krig, og står for at opbygge solidaritet med det palæstinensiske folk.

Byg de bredest mulige massebevægelser

  1. Demonstration mod Global Security Law i Paris den 28. november 2020. Foto: Jeanne Menjoulet.Flikr

    Men så meget vigtigere end den parlamentariske arena er den kamp, der foregår på gaden og på arbejdspladserne. Vi arbejder for at mobilisere massemodstand mod organiserede fascister, idet vi søger at gå sammen med vores faglige medaktivister, med politiske organisationer på venstrefløjen og med lokale fællesskaber for at spærre vejen for fascisternes angreb og marcher. Vi søger at bygge de bredest mulige massebevægelser, som kan forene alle dem, der er imod racisme og for solidaritet med migranter og flygtninge.

  1. Racismens og fascismens rødder ligger dybt i det kapitalistiske system, hvis krise nærer det yderste højres opstigning og vækst. Som tendens arbejder vi for den internationale, socialistiske revolution, der skal til for at befri verden for kapitalismen og alle dens onder, og for at opnå retfærdighed for alle på basis af et reelt demokrati bygget op nedefra. Den palæstinensiske solidaritetsbevægelse – i skrivende stund repræsenteret af de inspirerende studenteraktioner i USA – peger os i retning af den form for antiimperialistiske og antiracistiske venstrefløj, vi skal bygge op.  

The Coordination of the International Socialist Tendency      2 May 2024