Global aktionsdag 21. marts: No racism – No fascism

Den 21. marts er det FN´s internationale dag mod racisme og diskrimination. Det globale netværk, World Against Racism samler mange forskellige protester verden over for flygtningenes rettigheder, mod racisme og mod højrefløjens terror.

I Danmark sker det i Aalborg, Randers, Aarhus, Svendborg, Odense og København, hvor lokalgrupper i Fællesinitiativet mod Racisme og Diskrimination arrangerer demonstrationer. Corona-krisen har dog tvunget os alle til i sidste øjeblik at udsætte de fleste demonstrationer og lave virale protester/aktioner den 21. marts. I en fælles pressemeddelelse, udsendt den 11. marts lyder det:

“Say it loud – say it clear – refugees are welcome here ! “

Optur for Fællesinitiativet mod Racisme og Diskrimination – København og Omegn – Socialistisk Arbejderavis 27. januar 2020: http://socialister.dk/ooptur-for-faellesinitiativet-mod-racisme-og-diskrimination-koebenhavn-og-omegn/

Sådan kan truslen fra det yderste højre stoppes – Socialistisk Arbejderavis 8. okt. 2019: http://socialister.dk/saadan-kan-truslen-fra-det-yderste-hoejre-stoppes/

I de sidste uger har vi oplevet brutale angreb fra politi, militær og den yderste højrefløj mod flygtninge ved den græsk/tyrkiske grænse, samtidig med at lokale beboere og flygtninge på Lesbos og Chios har gjort oprør mod statens racisme og planer om at bygge flere lejre på øerne.

Den alvorlige krise for flygtningene og det racistiske modsvar, de møder, tydeliggør det valg vi står i: vi kan acceptere, at det foregår i tavshed – eller vi kan organisere modstanden mod det.

Lørdag den 21. marts forbereder det internationale netværk World Against Racism demonstrationer over hele verden på
FN´s antiracismedag.

Truslen fra den yderste højrefløj er international, om det er Trump i USA, Salvini i Italien, eller dem, som fremmer had og autoritære holdninger i andre lande. Racismen er vokset til et alvorligt, globalt problem. Vi er imod alle former for racisme, islamofobi og antisemitisme.

Den humanitære krise ved EU´s grænser, såvel som USA´s, betyder, at det er endnu vigtigere at understrege, at flygtninge er velkomne.

I dette øjeblik, hvor mennesker flygter med livet som indsats fra krige, klimakaos, undertrykkelse og fattigdom, er det klarere end nogensinde før, at menneskeheden kun har en fremtid, hvis den bygger på international solidaritet.

Den 21. marts vil mennesker over hele verden hæve stemmerne mod alle former for racisme og forsvare menneskerettigheder og demokrati.

Ingen normalisering af racismen – stop fascismen – Socialistisk Arbejderavis 1. okt. 2019: http://socialister.dk/ingen-normalisering-af-racismen-stop-fascismen/

Koordinering af de internationale aktiviter: International konference mod racisme og fascisme i 2019 – Socialistisk Arbejderavis 14. november 2019: http://socialister.dk/international-konference-mod-racisme-og-fascisme/

Valget til EU-parlamentet i 2019 viser et fortsat polariseret Europa i opbrud og krise – Små spredte sejre i kampen mod højrepopulismen i Europa: Socialistisk Arbejderavis 12. juni 2019 http://socialister.dk/smaa-spredte-sejre-i-kampen-mod-hoejrepopulismen-i-europa/

Grækenland: Keerfa

21. marts plakat Grækenland
Masseprotest den 5. marts i Athen

Grækenlands nationalkonservative regering har optrappet racismen og nægter at give flygtningene på øerne mulighed for at komme til det græske fastland. Regeringens forsøg på at bygge en ny mega-flygtningelejr på Lesbos blev mødt med et folkeligt oprør så massivt, at den måtte opgive planerne.

I Tyrkiet, hvor omkring 3 millioner flygtninge befinder sig, ønsker man nu at genforhandle den flygtningeaftale, som de indgik med EU i 2016. Den aftale går ud på, at Tyrkiet forhindrer flygtninge i at komme til EU mod betaling. Tyrkiet er også presset af nye flygtningestrømme, som flygter fra Ruslands og Assad-regimets voldsomme bombardementer af Idlib-provinsen. Tyrkiet truer nu med at åbne grænserne til EU og bruger åbenlyst flygtningene til at starte nye forhandlinger med EU. EU var på pletten, og en ny aftale er på vej.

Mange flygtninge forsøgte selvfølgelig at benytte sig af, at Tyrkiet slækkede på grænsekontrollen og satte sig i bevægelse for at komme over grænsen til Grækenland eller i bådene for at komme til de græske øer. De blev angrebet voldsomt af græsk militær, som også skød med skarpt. På havet ud for øerne har græske kystbevogtnings skibe også angrebet flygtningebåde. Samtidig har især Lesbos tiltrukket fascister og højreradikale fra hele Europa. De har hærget øens mange NGO´ere, som hjælper flygtninge og bl.a. brændt en skole for flygtningebørn af.

Overalt i Grækenland har flygtningevenner, antiracister og antifascister gjort en kæmpe indsats for at hjælpe flygtninge og protestere over for regeringens hårdhændede behandling af flygtningene. Keerfa arrangerede den 5. marts en kæmpe protestdemonstration i Athen, og de sætter 15 busser ind for at få flygtningene med til at deltage i de 8 demonstrationer, som foregår i Grækenland den 21. marts under overskriften: Åbn grænserne – flygtninge er velkomne!

Flygtningekrisen i Grækenland og Tyrkiet lige nu: “Nej til krig og imperialisme: Flygtninge er vores brødre og søstre”. – Fælles udtalelse fra Internationale Socialisters søsterpartier i Grækenland og Tyrkiet: Socialistisk Arbejderavis 3. marts 2020: http://socialister.dk/nej-til-krig-og-imperialisme-flygtninge-er-vores-broedre-og-soestre/

Modstand mod den voksende fascistiske trussel – Socialistisk Arbejderavis 30. oktober 2019: http://socialister.dk/modstand-mod-den-voksende-fascistiske-trussel/

Tyskland: Aufstehen gegen Rassismus

Aufstehen gegen Rassismus’ 21. marts-plakat

Situationen i Tyskland er kendetegnet af tre tendenser. Svækkelse af den politiske midte omkring SPD og CDU, som også er stærkt splittet. Fremgang for det højreradikale AfD, hvis åbent fascistiske fløj spiller en mere og mere fremtrædende rolle. Sidst i delstaten Thüringen, hvor de for første gang blev gjort “stuerene”, omend kun i to dage.

Thüringen – chok-koalitionen med fascisterne i AfD – Socialistisk Arbejderavis: http://socialister.dk/thuringen-chok-koalitionen-med-fascisterne-i-afd/

Tysklands værste krise i 30 år: “Opbrud og opgøret med den nyliberale politik” – Socialistisk Arbejderavis http://socialister.dk/opbrud-og-opgoeret-med-den-nyliberale-politik/

Gentagne brede massemobiliseringer mod racisme og højreradikal terror både som nationale, regionale og lokale begivenheder har fundet sted. Terrorangreb på synagogen i Halle, AfD´s deltagelse i regeringensmagten i Thüringen og terrorangrebet på en vandpibebar i Hanau har alle udløst spontane masseprotester i Tyskland.

Aufstehen gegen Rassismus blev dannet som reaktion på, at AfD i 2017 stormede ind i Forbundsdagen som det tredjestørste parti. De arrangerer demonstrationer i mange forskellige tyske byer den 21. marts. De har primært fokus på at bekæmpe AfD og bygge lokale antiracistiske netværk i tæt samarbejde med lokale fagforeninger.

Østrig: Plattform für eine menschliche Asylpolitik

21. marts i Østrig

Plattform für eine menschliche Asylpolitik er en flygtningevenlig, antiracistisk og antifascistisk koalition, som utallige gange har samlet mange tusinder til demonstrationer i Wien i solidaritet med flygtninge. De har også lavet kampagner og demonstreret mod FPÖ og Generation Identitær, som har et stærkt fodfæste i Østrig. Og de har støttet de mange tusinde flygtninge, som sidder fast i Bosnien ved grænsen til Kroatien, hvor grænserne er lukkede.

Den 21. marts demonstrerer de under overskriften: Asyl er en menneskeret – Vi har plads.

Følg den globale aktionsdag via worldagainstracism.org

I Storbritannien deltager “Stand Up To Racism” også den 21. marts. – Her ses en demonstration den 17. november 2018 i London

Bliv medlem af Internationale Socialister og deltag i kampen for en bedre verden !