Thüringen – chok-koalitionen med fascisterne i AfD

For at forhindre en venstrefløjsregering i den tyske delstat Thüringen dannede de to borgerlige partier CDU og FDP den 5. februar en koalition med det fascistiske AfD. Koalitionen varede kun et døgn, og blev mødt med omfattende protester overalt i Tyskland. Men forsøget på at danne denne koalition viser, at dele af de kriseramte borgerlige partier er villige til at lukke fascisterne ind i varmen for at bevare deres magt.

Billedet foroven viser demonstranter i forgrunden fra “Aufstehen gegen Rassismus”, der protesterer mod partierne FDP og CDU’s forsøg på at danne en koalitionsregering med AfD i Thüringen. Plakaten i midten viser den vinkende eller heilende Björn Höcke, leder af AfD i Thüringen og leder af partiets fascistiske fløj “Der Flügel”: Med en henvisning til Tysklands historie siger skiltet: “Nie wieder” = “aldrig mere”. Partiet FDP, Freie Demokratische Partei, har aktivisterne omdøbt til “Freie Faschistische Demokraten”, hvor “Freie” er streget over. – Til højre står “Stoppt die Brandstifter” = “Stop brandstifterne”. Hermed menes fascisterne – og det forstås af millioner af tyskere: Udtrykket går tilbage til 1933, hvor Hitler kort efter magtovertagelsen lod den tyske rigsdag i Berlin brænde ned. Ordet blev også berømt igennem romanen og teaterstykket “Biedermann und die Brandstifter” af den schweiziske forfatter Max Frisch. Bogen er udgivet i millionoplag, og den og teaterstykket hører til de mest kendte tysksprogede værker overhovedet.

Grimme historiske paralleller: I januar 1933 indsatte daværende rigspræsident og tidligere generalfeltmarskal Paul von Hindenburg Adolf Hitler som ny rigskansler. – Den 5. februar 2020 indgik FDP-politikeren Thomas Kemmerich (nederst til venstre) en koalition med fascisten Björn Höcke (til højre) i Thüringens delstatsparlament sammen med CDU, og herved kom Tysklands mest fremtrædende fascist “ind i varmen” og blev medlem af delstatsregeringen. Dog kun i et døgn …

Efter delstatsvalget i 2014 havde venstrefløjspartiet Die Linke dannet en koalitions-delstatsregering med socialdemokraterne SPD samt partiet De Grønne. – Ved delstatsvalget i 2019 fik Die Linke en fremgang og blev det største parti i Thüringens delstatsparlament, landdagen.

På grund af Tysklands politiske krise er forbundskansler Angela Merkels CDU ramt af krise, og det samme gælder FDP.

For at forhindre en ny koalitions-delstatsregering i Thüringen under ledelse af et styrket Die Linke og et svækket SPD indgik de borgerlige CDU og FDP den 5. februar en koalition med AfD.

Sig det med blomster: – I protest smed lederen af die Linke i Thüringens delstatsparlament Susanne Hennig-Wellsow en buket blomster på gulvet foran FDP-politikeren Thomas Kemmerich (til venstre) i stedet for at lykønske ham. Noget sådant er ikke set før i Tyskland, og det var et billede, der gik landet rundt.

AfD’s åbent fascistiske fløj

Lederen af AfD i Thüringens delstatsparlament er ingen ringere end Björn Höcke, der leder AfD’s fascistiske fløj “Der Flügel” både i Thüringen og i resten af Tyskland. Den støttes af 40% af AfD’s medlemmer i hele Tyskland. “Der Flügel” kritiserer AfD’s tilpasning til det borgerlige demokrati og partiets forsøg på at blive mere “stuerent”.

“Der Flügels” fremvækst indenfor AfD særligt i delstaterne Sachsen, Brandenburg og Thüringen viser, at der for tiden sker en højre-radikalisering af betydelige dele af AfD-medlemmerne. Dette sker i en situation, hvor Tyskland befinder sig i den største politiske krise siden 1945.

Tysklands værste krise i 30 år: “Opbrud og opgøret med den nyliberale politik” – Socialistisk Arbejderavis http://socialister.dk/opbrud-og-opgoeret-med-den-nyliberale-politik/

“Alternative für Deutschland og kampen mod racisme i Tyskland” – Interview med Christine Buchholz fra Die Linke – Socialistisk Arbejderavis (2017) http://arkiv.socialister.dk/avis/visartikel.asp?art=35853

Socialistisk Arbejderavis’ tyske søsterblad Marx21: https://www.marx21.de

Det tyske antiracistiske forbund “Aufstehen gegen Rassismus” ( ≈ “Vi rejser os op imod racismen”) https://www.aufstehen-gegen-rassismus.de/

CDU og FDP i Thüringen var fuldstændigt vidende om Björn Höckes ledende rolle i den fascistiske fraktion indenfor AfD, da de indgik koalitionen med selveste “Der Flügels” leder: “Hovedsagen er, at socialisterne er væk”, sagde Hans-Georg Maaßen fra CDU’s højrefløj “Werteunion”.

Bemærk Björn Höcke’s blik … Det siger alt.

Højrefløjen i CDU vokser frem og vil i koalition med AfD

Det, der skete i Thüringens delstatsparlament landdagen i byen Erfurt, var ikke overraskende. Angela Merkels parti CDU befinder sig på forbundsplan i en dyb krise. I denne situation vinder CDU’s højrefløj, organiseret i “Werteunion” ( = “Værdiernes Union”), frem. I længere tid har “Werteunion” skarpt kritiseret den politik, som partiets forbundsledelse omkring kansler Angela Merkel har ført. Hvor CDU i hele Tyskland anført af Merkel forlanger afstandtagen til AfD, kræver “Werteunion” samarbejde med AfD for at opbygge styrke til højre for “midten” i tysk politik.

CDU’s politiske leder i Thüringens landdag, Michael Heym, har allerede for nogen tid siden luftet muligheden for en koalition bestående af FDP og AfD. Også CDU i delstaterne Sachsen og Sachsen-Anhalt har ved flere lejligheder vist, at et samarbejde med AfD er det, som mange af disse CDU’ere foretrækker. I Sachsen-Anhalts delstatsparlament indgik de et parlamentarisk samarbejde med AfD uden om delstatsregeringen.

CDU står derfor overfor at kunne blive revet midt over. I flere af delstaterne er CDU – og især “Werteunion” – tættere på AfD end på partiets forbundsledelse under Angela Merkel. Senest ved de kommende delstatsparlamentsvalg i den østlige del af Tyskland vil det vise sig, om CDU’s forbundsledelse kan styre partiets afdelinger i disse delstater.

En historisk bølge af vrede mod fascisterne

Selv om der fra forbundstoppen indenfor CDU og FDP kom kritik af koalitionen med AfD, en kritik der tvang FDP-delstatsregeringslederen Thomas Kemmerich til at træde af den 6. februar efter kun et døgn, så var det frem for alt de offentlige protester og demonstrationer med tusinder af deltagere i talrige byer over hele Tyskland, der var udslagsgivende. Alle disse protester tvang ledende politikere indenfor CDU og FDP til på forbundsplan at tage afstand fra deres partifæller i Thüringen.

I Thüringens hovedstad Erfurt blev der demonstreret.- Skiltet siger: “Allesammen imod fascismen”

De borgerlige har jævnligt talt om “brandmure” imod AfD. Men disse er ved at falde nu. I Thüringen vil der kunne blive udskrevet et nyt delstats-parlamentsvalg i dette år, og i Sachsen-Anhalt og Mecklenburg-Vorpommern er der valg i 2021. Her står det helt klart, at de vælgere, der stemmer på CDU og FDP, må regne med at kunne komme i koalition med AfD.

Det er ikke urealistisk, at der kan opstå parlamentariske flertal i delstatsparlamenterne bestående af CDU og AfD. Presset fra CDU’s højrefløj “Werteunion” om at acceptere AfD og indgå i en delstats-koalitionsregering med partiet vil være meget stort. Det står åbent, hvorvidt CDU på forbundsplan vil kunne forhindre sådanne koalitioner i de berørte delstater.

En bølge af vrede strømmede den 5. februar igennem hele forbundsrepublikken ved nyheden om dannelsen af koalitionen med AfD i Thüringen. Der er tale om en dynamik, som ikke kun finder sted indenfor venstrefløjen: Aldrig tidligere har medier og politikere på forbundsplan i forhold til AfD talt så entydigt og klart om “fascister” og “nazis” som i dagene den 5. og den 6. februar.

Grimme paralleller: Skiltet i midten siger: “Hindenburg ville have valgt FDP”. – Koalitionen skabte en ny bogstavforkortelse: AFDP = FDP (“Freie Demokratische Partei”) + AfD

Nu gælder det om at styrke denne brede, antifascistiske stemning og omsætte den til modstand mod AfD. Den kendsgerning, at partiet i vide dele af befolkningen er blevet brændemærket som et naziparti, kan vi takke de sidste års beslutsomme protester for. Kun på denne måde vil presset på CDU og FDP kunne øges så meget, at den politiske pris for at indgå i et hvilket som helst samarbejde med AfD vil blive skruet i vejret.

Det delstats-parlamentsvalg i Thüringen, som vi kan forudse, vil næppe i sig selv være tilstrækkeligt til at sikre en sejr. Og det vil næppe betyde afslutningen på udviklingen. I stedet må det politiske pres imod højrefløjen opretholdes og intensiveres. Og presset må gå ud over Thüringens grænser. Der er brug for brede forbund med sociale bevægelser, fagforeninger, kirker og mange andre aktører for at opbygge modstand imod konservatismens og fascismens autoritære projekt.

Grimme historiske paralleller: “Kemmerich, modtog De historieundervisning ved Höcke?”
Organisationen “Aufstehen gegen Rassismus” – stop fascisterne

Bliv medlem af Internationale Socialister